Level 6 & Level 20 555 Collins St

Client: Charter Hall

Client PM: Armitage Jones

Size: 2900m2

Project Status: Completed 2023

When Charter Hall engaged us to design two levels of office spaces at 555 Collins Street envisioned as speculative suites totalling an approximate 2900m2, we saw an opportunity to draw inspiration from Melbourne’s iconic laneways and the eclectic mix of bars, hotels, and wellness centers nearby. From the welcoming lobby to the four distinct tenancies spread across Levels 6 and 20, our designs capture the essence of Melbourne’s urban charm, with each suite exuding its own captivating personality for each of the 4 different tenancies.

Elba- Warm, light timber tones with a hint of seaside, minty hues
Hazel – Understated glamour with muted sandy tones and curved forms
Savoy- Wellness and day spa sanctuary inspired, promoting calmness, stone textures with a hint of luxury
Como – Modern, chic with walnut timber textures and glimpses of industrial, urban charm

The presence of monolithic structural concrete columns throughout the interior influenced the design and flow of the space. Rather than attempting to mask them, we chose to embrace these elements, leaving them exposed to highlight their inherent authenticity. To imbue warmth and character into the environment, integrated LED lighting and timber materials were seamlessly incorporated. Upon entering each tenancy, visitors are welcomed by sinuous curves that extend the hotel-like ambiance from the lift lobby, creating a fluid transition into the workspace. The design prioritises textures and circular forms, fostering a sense of community and prioritising the wellbeing of the occupants within the workspace environment.

The curvaceous architecture and textured materials not only serve as aesthetic elements but also function as guiding pathways, seamlessly leading occupants through various workspaces. This approach enhances visual appeal and improves wayfinding, encouraging exploration within the space.
The design incorporates modern technologies to further enhance the functionality and user experience within the space. This includes smart lighting controls, integrated booking systems and AV equipment aimed at optimizing energy efficiency and occupant comfort.

Overall, the project’s innovative design elements go beyond aesthetics, seamlessly integrating functionality, user experience, and sustainability to create a truly cutting-edge workplace environment.

Photographer: Tom Blachford
  • pro_dat
  • pro_dat
  • pro_dat
  • pro_dat
  • pro_dat
  • pro_dat
  • pro_dat
  • pro_dat
  • pro_dat
  • pro_dat
  • pro_dat
  • pro_dat
  • pro_dat
  • pro_dat
  • pro_dat
  • pro_dat
  • pro_dat
  • pro_dat
  • pro_dat
  • pro_dat
  • pro_dat
  • pro_dat
  • pro_dat
  • pro_dat
  • pro_dat
  • pro_dat
  • pro_dat
  • pro_dat
  • pro_dat